Kako hitreje do blog objave z 10-prstnim tipkanjem - Reflektor Marketing
parallax background

Kako hitreje do blog objave z 10-prstnim tipkanjem

V primeru, da ste se že kdaj lotili pisanja bloga ali katerekoli druge vsebine, najverjetneje veste, da zna biti pisanje zelo zamudno. Na stvari, o katerih pišemo, se je potrebno spoznati, potrebno je narediti raziskavo in sestaviti čim bolj kvaliteten prispevek v čim krajšem času.


Najbolj zamudna stvar je vsekakor pisanje oz. tipkanje blog prispevka na računalnik. Veliko časa namenimo tudi popravkom, saj ne znamo slepo tipkati. Poglejmo kako in zakaj pospešiti pisanje z 10-prstnim tipkanjem in kako izpiliti slepo tipkanje.

1. Zakaj sploh tipkati 10-prstno?


Poznamo več vrst tipkanj. Od 2-prstnega, pa do 10-prstnega. Veliko jih pravi, da je več prstov bolje, kar pa ni nujno, saj lahko nekdo pri 6-prstnem tipkanju in veliko vaje tipka veliko hitreje kot nekdo, ki tipka 10-prstno.


Povprečna hitrost tipkanja je nekje med 30 in 40 besed na minuto, kar pa moramo znati ljudje, ki nekoliko več pišemo, krepko preseči.


Sam sem se le nekaj mesecev nazaj priučil 10-prstnega tipkanja, saj mi je prišlo čez glavo počasno tipkanje, s katerim sem za ustvarjanje blog objave potreboval kakšnih 5 ur. Sedaj tipkam v povprečju slabih 60 besed na minuto, kar sicer še vedno ni hitro, vendar sem iz dneva v dan hitrejši :)
2. Kako hitro tipkate?


Vas zanima, kako hitro tipkate in ali se vam izplača učiti več-prstnega tipkanja? Preizkusite se tukaj, kako hitri ste. Sem prav radoveden, kako hitro vam bo šlo.


60 besed na minuto naj bi bila nekakšna meja med počasnim in solidnim tipkanjem. Tisti, ki se s hitrim tipkanjem tudi poklicno ukvarjajo sicer presegajo 100 besed na minuto, vendar pa so za večino nas te številke nedosegljive...

3. Kako torej do velike časovne razlike pri pisanju bloga


Z 10-prstnim tipkanjem sem zmanjšal pisanje bloga s 5 ur na 2,5 uri v povprečju, kar se mi zdi že kar super dosežek. Ostali 2 uri in pol lahko sedaj izkoristim za ostale stvari.


Če želite tipkati hitreje, morate biti pozorni na 3 stvari:


Imejte pravilno postavitev prstov


Pri tipkanju bodite pozorni na postavitev posameznih prstov, da bo prst vedno na pravem mestu oz. na pravi tipki. Če še ne znate tipkati 10-prstno in bi se želeli naučiti, preverite typing.com, kjer vas zelo enostavno in dosledno vodijo skozi lekcije.
Ne glejte na tipkovnico


Usmerjanje pogleda na tipkovnico nas le zavira, poleg tega pa ne moremo spremljati, kje smo se morda zmotili in kaj točno smo napisali. S tem, ko spremljamo tipkanje na ekranu, lahko tudi lažje razmišljamo o tematiki, o kateri pišemo.


Veliko vadite

Saj veste, vaja dela mojstra. Biti moramo res dosledni in se prisiliti do tega, da ne glede na to kdaj in kaj tipkamo, ne gledamo pod prste in damo prste v pravilno postavitev. Tako bomo še hitreje napredovali in se ne bomo polenili ter prešli na staro, počasnejšo tehniko.


Za konec


V zaključku bi rad še enkrat poudaril, da je vaja tista, ki bo naredila razliko. Če imate takšno delo, da dosti pišete, boste imeli v vsakem primeru dovolj priložnosti za vajo, v nasprotnem primeru pa si vzemite kakšnih 10 minut dnevno in povadite. Razlika bo očitna.


Ste se preizkusili v testu tipkanja? Zapišite v komentar, kako hitri ste bili, me prav zanima. Predvidevam, da ste bralci večinoma že izkušeni pisci, tako da upam, da bo vaš rezultat boljši od mojega, saj bi potreboval kakšno spodbudo oz. motivacijo za več vaje :)

Delite s prijatelji:
Žiga Mlakar
Žiga Mlakar
Reflektorjev mastermind in marketinški navdušenec.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja